SOS εκπέμπουν τα προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης

SOS εκπέμπουν τα προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 13655/22.03.2011 

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Τραγική είναι η κατάσταση, που βιώνουν να προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία έχει φέρει σε αδιέξοδο τις διοικήσεις τους και τα άρρωστα παιδιά που χρήζουν μέριμνας και φροντίδας. Αυτή τη στιγμή τα ιδρύματα επιβιώνουν χάρη σε φιλανθρωπίες και δωρεές απλών πολιτών. Το προσωπικό τους είναι απλήρωτο, δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη ούτε καν το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ τα έξοδα σίτισης και θέρμανσης  καλύπτονται από φιλανθρωπίες. Τα 11-12 ιδρύματα της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν σήμα κινδύνου, διότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο και να μείνουν στον δρόμο τα ανήμπορα και ασθενή παιδιά, που φιλοξενούν.

Η κρατική επιχορήγηση περικόπηκε για το προηγούμενο έτος από 10%-40%, ενώ για το τρέχον έτος ακόμη δεν έχει καταβληθεί η πρώτη δόση. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι τα άρρωστα παιδιά, τα οποία χρήζουν ειδικής φροντίδας και το λουκέτο σε κάποια από αυτά έχει τραγικές συνέπειες. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα για την τύχη αυτών των ιδρυμάτων και των ανήμπορων παιδιών που φιλοξενούν.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην καταβολή χρηματοδοτήσεων στα προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση των οποίων είναι τραγική και ο κίνδυνος λουκέτου εξίσου μεγάλος;

Απαντήσεις Υπουργείων